1a Jornada: Búnquer de La Sardana

El Búnquer de la Sardana

Imatge de la 1a jornada en la xerrada sobre la Guerra Civil a càrrec de Pep BotaEn aquesta primera jornada de recuperació de la memória històrica proposem la recuperació i restauració del búnquer de la Sardana.  
Niu de metralladora A, Búnquer de la Sardana. Foto: FlechCorp

Aquest búnquer era un conjunt de tres nius de metralladores amb passadissos soterrats, està situat just darrera el càmping la Sardana (avui desmantellat i en desús), a sobre els terrenys de l’antic Molí de la SAFA. Els tres nius de metralladores queden més o menys, i d’una forma desigual exposats a fora, mentre que tots els passadissos s’estenen a sota un tros de bosc on hi ha arbres arrelats i tot.

Parts del passadís són fets de formigó, i les zones de paret irregular, estan excavades a pic i pala.

Degut a l’acumulació de brutícia, deixalles i petits despreniments, el nivell del terra ha augmentat, amb el qual alguns trams s’han de fer ajupits.

En la zona de bifurcació interior, hi ha un despreniment que fa que el pas sigui de 70 cm.Projecte de recuperació del Búnquer de La Sardana

El dissabte 12 d'abril  iniciarem la 1a jornada de recuperació de la memòria històrica a Blanes. Consistirà en la recuperació i restauració del Búnquer de La Sardana. S’han proposat diverses fases de recuperació, que a la vegada, forma part d’un projecte més global de recuperació dels espais de la guerra civil a Blanes.


Horaris de les Jornades:

Dissabte 12 d´abril:
10:00h - Explicació de les jornades
10:30h - Inici dels treballs de recuperació
13:00h - Dinar
15:00h - Xerrada amb Toni Reyes, de l'Arxiu Municipal de Blanes
16:00h - Represa dels treballs de recuperació
18:00h - Final de la jornadaTreballs a realitzar i material necessari

1.     Neteja i desenrunament. Es tracta de fer un buidatge interior dels búnquers, per treure les deixalles, brutícia i sorra acumulada a l’interior.
a.    Material necessari:
                                          i.    Autoprotecció: guants, botes*, casc de seguretat.
                                         ii.    De treball: pales, pics, cisalla, 3 carretilles, diversos sacs Big-Bag o contenidor per a depositar la runa i traslladar-la a la deixalleria.
2.     Restauració de la realitat física original. Es tracta de fer una neteja de les parets, cúpules, eliminar pintades i deixar l’aspecte original del 1936-1939.
a.    Material Necessari:
                                          i.    Autoprotecció: guants, botes* i casc de seguretat.
                                         ii.    De Treball: rasclet i eines per rascar les parets, escombres, recollidors, aspersor d’aigua en motxilla.

3.     Neteja dels voltants i senyalització. Consisteix en netejar els voltants del búnquer, condicionar l’accés i senyalitzar-lo.

NOTA: Els participants han de dur obligatòriament botes per a la primera fase d'actuació. El casc i guants es facilitaran a l'inici dels treballs i s'hauran de retornar. Cal portar també pantalons llargs i/o texans.


Vídeo de www.blanesaldia.com


Fotografies de l'estat del búnquer

Annex GràficCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada